2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

Kaip išnaudoti visus šansus

Per paskutines dvi karpiavimo sesijas Punios tvenkinyje teko stebėti antro sektoriaus fenomeną. Kai visuose kituose sektoriuose žvejoję džiaugėsi keliais laimikiais ar kibimais, antras sektorius buvo akivaizdus lyderis dovanojęs kur kas daugiau kibimų. Tik vienas skirtumas buvo: vieną iš savaitgalių ten žvejojęs ištraukė dešimt karpių iš dešimties, o kitą savaitgalį kitas meškerės brolis vos tris iš septynių. Kodėl taip?
Mano manymu, yra trys esminės priežastys, kurias aš pats eliminavęs šiame sezone priartėjau beveik prie 100% kibimų realizavimo, nors dar pernai mane tikino, kad 80% yra geras rezultatas. Taigi, kokios tos priežastys ir kaip jas eliminuoti?

Trauk su galva, pataupyk jėgas

Tiek pats pirmose savo karpiavimo žūklėse, tiek stebėdamas naujokus iš šalies, pastebiu, kad sulaukus kibimo ir pakėlus meškeres nuo stovų puolam kuo greičiau ištraukti karpį į krantą. Taip karpiniai įrankiai, net ir patys lengviausi kotai ir patikimos ritės, leidžia tiesiog pumpuoti žuvį į krantą. Bet to daryti reikalo tikrai nėra (na, nebent norima atitraukti žuvį nuo kliuvinių). Žuvį reikia tiesiog ramiai vynioti rite tiek, kiek leidžia karpis, jei jis nori bėgti, lai bėga, ir duoti jam to valo. Ramiai mėgautis koto darbu, kuris gesindamas žuvies smūgius suteikia malonumą traukti žuvį. Plėšimas ir adrenalino antplūdžio nekontroliavimas dažniausiai baigiasi karpio pergale.

Koto minkštumas

Aš asmeniškai gaudau su kotais, kurie pasižymi vadinamąja "play" akcija. Su jais labai malonu traukti žuvį ir panašiai. Tokie kotai arčiau kranto pritraukus žuvį puikiai gesina smūgius ir apsaugo nuo kabliuko išplėšimo. Jei naudojam kietus kotus, reikia į tai atsižvelgi ir žuviai artėjant prie kranto atleisti stabdį. Jei  nėra poreikio tolimiems metimams, geriau tiesiog naudoti "lengvesnius" 2,75-3 lb parabolinio linkio kotus.

Kabliuko aštrumas

Tai bene svarbias dalykas. Dabar aš kaskart permesdamas patikrinu kabliuko aštruma, ir jei kyla bent menkiausias įtarimas, keičiu pavadėlį. Tik tikrai aštrus kabliukas tinkamai įsmigs savaime užsikertančioje sistemoje. Čia jokie pakirtimai niekada nepadės, o to ir daryti niekam nereikia. Tiesiog visada reikia užtikrinti, kad kabliukas būtų aštrus. Net jei prieš žūklę surišai naujus pavadėlius, jau po metimo jis gali būti niekam tikęs: ar į akmenį atsitrenkė geluonis ir užlinko, ar traukiant pirmą žuvį atbuko. Visada reikia tikrinti tikrinti ir dar kartą tikrinti. 



4 komentarai:

  1. Tiek su 2.75lb tiek su 3lb gali drasiai atlikti tolima metima. O ypač Punioje :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na su tokias kotais konfortas gaudyti iki 70m, asiku galima ir toliau uzmesti bet cia jau valus ploninti reikia ir pan. soklyderiai prasideda. O max atstumas punioj turbut 80 metru is ketvirto sektoriau i pirmo sektoriaus markeri.

      Panaikinti
  2. O kuom skiriasi tolimas metimas Punioje ir ne Punioje? :) Manau, Linas turėjo galvoje tai, kad ten tiesiog nereikia labai galingų įrankių. O su minkštu kotu smagiau žuvis traukiasi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vakarai dabar ilgi manau isdestysiu savo nuomone apie kotus dar :D ir tikrai bandysiu paneigti paplitusi stereotima kad reik padeti nuo 13 pedu 3.5 lb royality kotu - ekpertu klasikos :D

    AtsakytiPanaikinti